Pasteryzacja zamiast konserwantów

Od dawien dawna poszukiwano metod umożliwiających przechowywanie żywności przez dłuższy okres czasu w dobrym stanie. Pierwsze prymitywne metody suszenia i mrożenia, w miarę rozwoju nauki i techniki, zastępowano coraz lepszymi sposobami, które pozwalały coraz dłużej utrzymywać produkty spożywcze w stanie pozwalającym na konsumpcję.

Urządzenia i sposoby konserwacji jadła

urządzenie do pasteryzacjiOd czasu epokowego odkrycia dr Ludwika Pasteura, powszechnym sposobem konserwowania  stała się pasteryzacja. Polega ona na ogrzewaniu danego produktu w temp. Od 72oC do 99oC, przez co degradacji ulegną drobnoustroje i enzymy, powodujące psucie się produktu, natomiast wartości odżywcze i walory smakowe pozostają bez zmian. Produkty poddawane temu procesowi muszą znajdować się w specjalnym, najlepiej szklanym, opakowaniu. Następnie niezbędne jest urządzenie do pasteryzacji, w którym proces się dokona. Niektóre produkty, a szczególnie owoce i warzywa są  najpierw wekowane, zaś mięsa peklowane, po czym odbywa się pasteryzacja. Procesowi pasteryzacji poddawane są przetwory owocowe i warzywne, mięso i wędliny oraz mleko i jego przetwory. Pasteryzuje się również wino i piwo. Urządzenie, w którym odbywa się ten proces, to dużych rozmiarów garnek z zamykaną pokrywą. Rozwój techniki i elektroniki spowodował, że garnek ten wyposażono w elementy grzejne, timer i inne „wynalazki” usprawniające ten proces. Urządzenia do pasteryzacji oferowane są w różnych rozmiarach, zarówno w sklepach tradycyjnych, jak i  on-line.

W internecie można również zamówić urządzenie o żądanych wymiarach, lub pasteryzator wannowy do pasteryzacji napojów w butelkach. Producenci tych urządzeń oferują wyroby na zamówienie, gdyż produkty poddawane pasteryzacji są pakowane w różne pojemniki i to do ich rozmiarów i kształtów trzeba dopasować pasteryzatory.

Pasteryzacja zamiast konserwantów
Przewiń na górę