Najlepsze polskie superfoods

Od dłuższego czasu panuje moda na zdrowe odżywianie  aktywny tryb życia. Ulegają jej ludzie w każdym wieku, co przynosi ogromne korzyści dla ich organizmów. Polecane są określone produkty, które niekoniecznie pochodzą z naszego kraju.

Czy krajowe superfoods są lepsze od zagranicznych?

polskie superfoodsW internecie można znaleźć wiele przepisów i zaleceń jak się zdrowo odżywiać. Jest mnóstwo informacji na temat tego co wolno, a czego należy unikać w codziennej diecie. Jednak warto też zwrócić uwagę, że nie wszystko to co ma egzotyczną nazwę będzie lepsze od naszych krajowych produktów. Wiele osób się zachwyca nasionami Chia, twierdząc, że są niesamowicie zdrowe i bogate w niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Jednak zestawiając je z naszym polskim lnem, okazuje się, że mają one identyczne wartości, a być może nawet nieco więcej zalet posiada siemię lniane. Jedyne co je różni, to cena, która w przypadku nasion Chia wynosi nawet sto złotych za kilogram, a w przypadku siemienia lnianego około trzydzieści złotych. Nasz polskie superfoods to także czarny bez, który jest prawdziwą bombą witaminową, przez co może konkurować z egzotycznymi owocami morwy indyjskiej. Przez wielu zapomniana kasza jaglana jest cennym źródłem witamin i minerałów, które znajdziemy w dużo droższej kaszy quinoa. Jak widać wcale nie trzeba szukać tajemniczo brzmiących superfoods, aby zapewnić sobie odpowiednio bogatą i zróżnicowaną dietę, bo niejednokrotnie sprawdza się powiedzenie, że cudze chwalicie, a swego nie znacie. Można zdrowo jeść za niewielkie pieniądze.

Super żywność jest przede wszystkim żywnością nieprzetworzoną, które na żadnym etapie produkcji nie ma stosowanych środków chemicznych. Z powodzeniem superfoods można podawać dzieciom, gdyż są to produkty bezpieczne i przebadane.

Najlepsze polskie superfoods
Przewiń na górę