Kilka słów o profesjonalnych ekspresach do kawy

W obecnych czasach, dla większości z nas nie stanowi większego problemu nabycie domowego ekspresu do kawy, który pomoże nam przeżyć poranek i utrzymać nas w dobrym samopoczuciu przez cały dzień. Bez względu na to, jak zaawansowany nie byłby nasz ekspres, wciąż będzie tylko namiastką tego, jaki ekspres znajdziemy w każdym, dobrej jakości, lokalu gastronomicznym.

Cechy profesjonalnych ekspresów do kawy

profesjonalne ekspresy gastronomiczne do kawiarniProwadząc lokal zaliczający się swoim charakterem do branży, tak zwanej, małej gastronomii, musimy mieć przede wszystkim świadomość tego, że część z naszych klientów będzie chciała napić się kawy dobrej jakości, zaparzonej w odpowiedniej temperaturze i podanej we właściwy sposób. W związku z tym, dokonując zakupu wyposażenia do naszego lokalu – zwłaszcza, jeśli ma być to kawiarnia, cukiernia lub restauracja – powinniśmy zarezerwować część budżetu na ekspres do kawy dobrej jakości. Profesjonalne ekspresy gastronomiczne do kawiarni charakteryzują się przede wszystkim regulowaną temperaturą parzenia kawy, co pozwala nam na dobieranie właściwej temperatury do gatunku kawy, a także do typu kawy, którą mamy przyrządzić naszemu klientowi. Ekspres tego typu posiada możliwość mielenia kawy w ziarnach, podgrzewania i spieniania mleka, a także przygotowywania kawy w odpowiednich wariantach kompozycyjnych. Ekspresy profesjonalne różnią się od ekspresów popularnych firm, przede wszystkim większą mocą, która umożliwia parzenie kawy, nie odbierając jej walorów smakowych.

Profesjonalne ekspresy gastronomiczne pozwalają nam na podgrzanie filiżanki i przygotowanie większej ilości kaw w tym samym czasie, co zdecydowanie pozytywnie wpływa na obsługę klienta i jego zadowolenie, na które szczególnie powinniśmy zwracać uwagę prowadząc kawiarnię lub restaurację.