Każdy hodowca bydła, czy to mlecznego, czy mięsnego swój sukces hodowlany zawdzięcza posiadaniu w stadzie zwierząt o korzystnych cechach genetycznych, jak wysoka mleczność, szybkie przyrosty masy, łatwość wycieleń bądź dobra ogólna zdrowotność.
Jak skutecznie krzyżować bydło
Obecnie wszystkie te cechy można uzyskać dzięki rozsądnej pracy hodowlanej, czyli kryciu krów nasieniem renomowanych buhajów z dobrych, czystych rasowo linii genetycznych. Znając słabe punkty zwierząt w swoim stadzie możemy dążyć do ich wyeliminowania w kolejnym pokoleniu. Dobranie nasienia buhaja, którego córki charakteryzują się chociażby wysoką mlecznością, niską podatnością na mastitis oraz dobrą budową wymienia pozwoli na poprawienie tych parametrów u jałówek pozyskanych od krów z naszego stada podstawowego. W przypadku bydła mięsnego parametrami najbardziej pożądanymi są dobre przyrosty przy możliwie niskim zużyciu paszy oraz zdolność do bezproblemowych wycieleń. Ostatnia kwestia jest szczególnie istotna w hodowli krów rasy Limousine bądź Highland, które odchowywane są przez cały rok na pastwiskach, a ingerencja właściciela w ich rozród jest minimalna. W takim systemie utrzymania bydła najczęściej utrzymuje się buhaje rozpłodowe. Wybór byka o pożądanych cechach genetycznych jest wtedy szczególnie istotny. Jeżeli chodzi o krzyżowanie towarowe – bydło jest jednym z gatunków, który wymaga szczególnej uwagi w planowaniu rozrodu, jednak odpowiednie podejście do tej kwestii daje wymierne efekty.
Każdy odpowiedzialny hodowca rozumie, że w jego interesie leży krycie krów nasieniem pochodzącym ze sprawdzonych źródeł, bądź buhajami z uznanych stad, posiadającymi potwierdzony stan zdrowotny. Aby uzyskać dobry wynik warto konsultować się ze specjalistami, którzy doradzą, jaką strategię rozwoju stada zastosować.