Kierunki krzyżowania towarowego

 

Każdy hodowca bydła, czy to mlecznego, czy mięsnego swój sukces hodowlany zawdzięcza posiadaniu w stadzie zwierząt o korzystnych cechach genetycznych, jak wysoka mleczność, szybkie przyrosty masy, łatwość wycieleń bądź dobra ogólna zdrowotność.

Jak skutecznie krzyżować bydło

krzyżowanie towarowe - bydłoObecnie wszystkie te cechy można uzyskać dzięki rozsądnej pracy hodowlanej, czyli kryciu krów nasieniem renomowanych buhajów z dobrych, czystych rasowo linii genetycznych. Znając słabe punkty zwierząt w swoim stadzie możemy dążyć do ich wyeliminowania w kolejnym pokoleniu. Dobranie nasienia buhaja, którego córki charakteryzują się chociażby wysoką mlecznością, niską podatnością na mastitis oraz dobrą budową wymienia pozwoli na poprawienie tych parametrów u jałówek pozyskanych od krów z naszego stada podstawowego. W przypadku bydła mięsnego parametrami najbardziej pożądanymi są dobre przyrosty przy możliwie niskim zużyciu paszy oraz zdolność do bezproblemowych wycieleń. Ostatnia kwestia jest szczególnie istotna w hodowli krów rasy Limousine bądź Highland, które odchowywane są przez cały rok na pastwiskach, a ingerencja właściciela w ich rozród jest minimalna. W takim systemie utrzymania bydła najczęściej utrzymuje się buhaje rozpłodowe. Wybór byka o pożądanych cechach genetycznych jest wtedy szczególnie istotny. Jeżeli chodzi o krzyżowanie towarowe – bydło jest jednym z gatunków, który wymaga szczególnej uwagi w planowaniu rozrodu, jednak odpowiednie podejście do tej kwestii daje wymierne efekty.

Każdy odpowiedzialny hodowca rozumie, że w jego interesie leży krycie krów nasieniem pochodzącym ze sprawdzonych źródeł, bądź buhajami z uznanych stad, posiadającymi potwierdzony stan zdrowotny. Aby uzyskać dobry wynik warto konsultować się ze specjalistami, którzy doradzą, jaką strategię rozwoju stada zastosować.

 

Kierunki krzyżowania towarowego
Przewiń na górę