Jaki powinien być piec piekarski?

W domu piekarnik służy nam do robienia ciast, ciasteczek, pieczonego mięsa, czy placków ziemniaczanych. Pozwala on na gotowanie bez tłuszczu lub z jego mniejszą ilością. Najczęściej używane są trybu pieczenia góra i dół z termoobiegiem lub bez, nawet minutnik jest rzadko używany. W piekarniach jest inaczej.

Piec w każdej piekarni

elektryczny piec piekarniczyTam niezbędne są różne sprzęty, które pozwalają na szybą i efektywniejszą pracę. Stosuje się wagodzielarki, dzięki którym każda bułka ma taką samą wagę, są specjalne linie do chleba. Również ważny jest elektryczny piec piekarniczy. Taki piec wykorzystuje do pracy prąd elektryczny, który jest mniej zawodnym i bezpieczniejszym ,,napędem” niż gaz. Nowoczesne piece mają elektroniczne sterowniki, więc ustawienie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia jest łatwe. Minutnik daje znać kiedy pieczenie się skończyło, a możliwość zapamiętania ustawień sprawia, że wystarczy bułki wrzucić do pieca i nie trzeba się niczym przejmować. Piec piekarniczy jest większy niż piec domowy, bo musi się w nim zmieścić więcej wypieków. Do wyboru są piece stojące montowane na stałe, jak i piece na kółkach, najczęściej wykorzystywane w sklepach. Często piece mają także zabezpieczenia, które nie pozwalają na otwarcie drzwiczek przed końcem pieczenia. Piec do piekarni musi mieć wiele półek, by za jednym zamachem dało się wrzucić tam jak najwięcej pieczywa. Każda piekarnia ma swoje preferencje odnośnie pieców, jednak z pewnością wybór znanego producenta, dobrej marki może wyjść tylko na dobre.

Piec piekarniczy musi posiadać inne funkcje i atuty niż zwykły piec domowy. Narażony na częstą eksploatację musi być zbudowany z najtrwalszych materiałów, odpornych na uszkodzenia różnego typu. Piece powinny być inwestycją, o której musi pomyśleć każdy właściciel piekarni.

Jaki powinien być piec piekarski?
Przewiń na górę