Bazylia suszona i jej zalety

Jednym z najczęściej używanych ziół w polskiej kuchni jest bazylia. Polacy tak samo chętnie sięgają po wersję świeżą, jak i wersję suszoną. Świeża bazylia to jedno z częściej rosnących ziół w polskich ogródkach, a także w doniczkach na parapetach czy w kuchniach. Bazylia, zarówno świeża, jak i bazylia suszona, mają przepiękny zapach, który jest wyrazisty i podkreśla smak potraw. A to nie jedyny powód, dla którego bazylia jest tak popularna.

Kilka słów o właściwościach bazylii

bazylia suszonaJak już wiemy z powyższej części tego krótkiego tekstu, bazylia to jedne z tych ziół, które cieszy się wyjątkową popularnością w Polsce. Można wręcz powiedzieć, że to najpopularniejsze ziele w Polsce. Popularna jest zarówno bazylia świeża, jak i bazylia suszona. Bazylię świeżo bardzo łatwo jest hodować, nie ma ona specjalnych wymagań. Potrzebuje sporo słońca i sporo wody. Świeża bazylia jest oczywiście dużo bardziej aromatyczna niż jej suszony odpowiednik. W jakich daniach możemy wykorzystać bazylię? Oczywiście świetnie komponuje się ona z pomidorami, tak więc świetnie sprawdzi się w przypadku sosów, kremów i tym podobnych. Bazylia jest tak chętnie wybierana nie tylko z uwagi na jej zapach i wyjątkowy smak, ale także na właściwości lecznicze. Czym charakteryzuje się bazylia? Otóż dzięki niej możemy w szybki sposób pozbyć się wzdęć i niechcianej niestrawności. Mówi się również, że działa podobnie jak melisa, czyli uspokaja.

Jak widzimy, istnieje wiele powodów, dla których warto wykorzystywać w kuchni bazylię. Swoje zalety posiada zarówno bazylia świeża, jak i bazylia suszona. Jeśli borykamy się z powracającymi wzdęciami czy wspomnianą już niestrawnością, powinniśmy częściej dorzucać do swoich dań bazylię, zarówno w wersji świeżej, jak i w wersji suszonej.

Bazylia suszona i jej zalety
Przewiń na górę